Hoe reageer ik best op mijn kind zijn heftige emoties?

Hoe reageer ik best op mijn kind zijn heftige emoties?

 

Waarom hebben we moeite om onstuimige emoties er gewoonweg te laten zijn?

Als ouder hebben we vaak de neiging om heftige emoties bij onze kinderen de kop in te drukken. We blokkeren het uiten van negatieve emoties bij onze kroost door hen af te keuren, hen te straffen of iets dreigen weg te nemen. Sommigen proberen het ongenoegen onmiddellijk op te lossen omdat ze hun kind niet ongelukkig kunnen laten zijn.
Wat in ons wil dat getier en die heftige huilbuien onmiddellijk de kop indrukken?

Afkeuren of negeren van emoties leidt tot onderdrukking.

Met straffen, afkeuren, manipulatie of door het wegnemen van uiterlijke oorzaken, leer je jouw kind niet hoe hij zijn gevoelens kan hanteren. Het kind pikt de boodschap op emoties te verbergen of te verdoven. Mechanismes die zich hoogstwaarschijnlijk een leven lang zullen verderzetten en onder andere kunnen leiden tot depressies, verslavingen en agressie.
Een kind dat altijd ‘flink’ is, heeft zichzelf getraind zijn emoties te verbergen en te onderdrukken. Maar vroeg of laat kookt het potje over. En wat dan? Heb je als ouder jouw kind tools meegegeven hoe ze met hun emoties om kunnen omgaan? Heb jij ooit geleerd hoe je jouw emoties hanteert?
Ik niet. Ik heb het als volwassene aangeleerd en oefen nog iedere dag.

Hoe hard je probeert, emoties kan je niet ontvluchten of verbergen.

Gevoelens horen bij het leven en maken een deel uit van ons. Ze maken ons mens, geven ons richting en helpen ons grenzen stellen. Als we emoties kunnen toelaten, zijn ze een leidraad die ons leven verrijken.

Dus wees niet bang, jij en jouw kinderen zijn sterker dan je denkt.

Laten we niet langer verdrinken in onze gevoelens. Laten we onze emoties toelaten er te ‘zijn’ zonder oordeel en verzet.
Ook gure winden worden bemind.

Twitter
Pinterest
WhatsApp

Geef een antwoord