Hoe ontstaat een depressie?

Hoe ontstaat een depressie?
depressie

Een depressie ontstaat vaak door een opeenstapeling van negatieve emoties of situaties.

Dit wil zeggen dat er gedurende een lange tijd veel fout gaat waardoor je van slag bent. Denk hierbij aan het verlies van een geliefde, ontslag of een ongeval. Ook kan je depressief worden door dingen die je in jouw jeugd hebt meegemaakt of als je vroeger veel warmte hebt gemist.

Wanneer je een depressie hebt, wilt het zeggen dat je jouw gevoelens onderdrukt in plaats van uitdrukt.

Hoe komt dat nu? Wel, ieder mens heeft een programma in zijn onbewust brein dat op automatische piloot draait. Dat programma wordt voornamelijk bepaald door wat je ziet en hoort van de volwassenen om je heen van de leeftijd van nul tot twaalf jaar oud.

Wanneer je als kind niet geleerd hebt dat het ongezond is om in emotioneel opzicht genegeerd te worden, heb je een verhoogde kans dat je als volwassene jouw emoties niet herkent en moeilijk kan uiten.

Het veelvuldig negeren, afketsen en/of beschamen van emoties bij kinderen is een voedingsbodem voor latere depressies.

Vele volwassenen beseffen niet dat ze met de zojuist opgenoemde gedragingen, hun kinderen de boodschap meegeven dat wat zij denken en voelen onbelangrijk is.


Het veelvuldig negeren en beschamen van emoties installeert negatieve denkpatronen in het kind zoals: ‘Er is iets mis met mij. Ik kan het allemaal niet aan. Alles is mijn schuld’.

Deze negatieve overtuigingen beschermen het kind om de pijnlijke waarheid niet te moeten voelen. Namelijk dat het opgevoed wordt door ouders die niet in staat zijn om in de emotionele behoeften van het kind te voorzien.


Wanneer de negatief geïnstalleerde programma’s niet worden herkend, kan de persoon zich gaan vereenzelvigen met deze negatieve gedachten.

De persoon gaat geloven dat hij of zij deze negatieve gedachten is: “Ik ben nu eenmaal moeilijk. Ik stel niets voor. ” Er ontstaat een laag zelfbeeld en de persoon gelooft dat er iets grondig mis is met hem of haar. Een grondovertuiging die het risico verhoogt op depressies en om in ongezonde relaties terecht te komen.

Dat er als kind niet aan zijn of haar emotionele noden werd voldaan, is diep verdrongen.

Het oude zeer wordt beschermd met een psychisch afweermechanisme van een laag zelfbeeld. Dit afweermechanisme was behulpzaam in de kindertijd, maar is in een volwassen leven enorm destructief. Je gelooft dat de oorzaak van jouw negatieve gevoelens enkel in het heden en bij jou liggen.
Vele mensen met een depressie vertellen zichzelf dat ze alle uiterlijke omstandigheden hebben om gelukkig te zijn en leggen de schuld van hun ‘ongelukkig zijn’ als gevolg enkel bij zichzelf. 

Pinterest
Twitter
WhatsApp

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een antwoord